Vergelijken eigen router voor KPN en Odido

In deze blog ga ik routers vergelijken voor KPN en Odido verbindingen. Er is steeds meer keuze op dit gebied en steeds meer providers staan het toe een eigen router direct aan te sluiten op de FTU. De FTU is het kastje dat je glasvezel verbinding omzet naar een ethernet verbinding.

Ziggo aansluitingen doe ik momenteel niet ivm met het modem van Ziggo wat alleen in bridge-modus kan.

Hoe werkt een eigen router met de KPN en Odido verbinding?

Bij KPN en Odido kun je je eigen router direct op de FTU aansluiten. Helaas is er dan niet direct een verbinding. De WAN moet je instellen met VLAN’s. VLAN’s zijn bedoeld om netwerken te scheiden. Bij KPN stel je VLAN 6 in op de WAN poort en bij Odido VLAN 300. Hieronder zie je nog meer instellingen die je nodig hebt om een verbinding tot stand te brengen.

KPN

Voor internet:
VLAN 6
Verbinding: PPPOE
Username: internet
Wachtwoord: internet

Odido

Voor internet:
VLAN 300
Verbinding: DHCPRouter/modem keuze

Experia Box

Moeilijkheidsgraad

De ExperiaBox is de standaard router die meegeleverd wordt bij een KPN verbinding. Deze is met hun duidelijke handleiding voor een leek makkelijk zelf te installeren. Helaas kan deze router minder stabiel zijn dan een van onderstaande keuzes.

Voordelen

 • Makkelijk te installeren
 • Bijgeleverd bij KPN verbinding

Nadelen

 • Zeer beperkte instellingen
Experiabox v12

Fritzbox

Moeilijkheidsgraad

Met de Fritzbox zijn er al een stuk meer opties en is er minder dicht gespijkerd dan bij de Experiabox. Zo heb je nu opties als VPN verbindingen. Zo kun je onderweg makkelijk verbinding maken met je thuisnetwerk.

Voordelen

 • Makkelijk te configureren met KPN
 • Stuk meer opties als Experiabox
 • Werkt goed met andere Fritz producten
 • VPN
 • Dynamic DNS

Nadelen

 • Prijzig
Experiabox v12

Ubiquiti Edgerouter X

Moeilijkheidsgraad

De Edgerouter X is een goedkope router van Ubiquiti. Hier draait EdgeOS op als OS. Deze router integreert niet in de Unifi Controller software! Er zijn veel mensen die zich daarin vergissen. Het nadeel van de Edgerouter X is dat je zelf commando’s moet inkloppen om een werkende verbinding wilt krijgen met KPN. Daardoor is de Edgerouter X niet geschikt voor een leek.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Goed tweedehands verkrijgbaar

Nadelen

 • Zelf commando’s inkloppen
 • Bugs
 • Geen ontwikkeling meer voor EdgeOS
Experiabox v12

Ubiquiti Unifi Security Gateway (USG)

Moeilijkheidsgraad

De USG is al wat jaartjes ouder (van 2015), maar is nog steeds een prima router. Deze router configuereer je wel met de Unifi Controller en kun je lokaal draaien op je computer of met de Unifi Cloud Key. Is tweedehands heel goed verkrijgbaar. Daardoor kun je voor weinig geld je netwerk upgraden en heb je meer mogelijkheden en een stabielere verbinding.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Goed tweedehands verkrijgbaar
 • Configureren via Unifi Controller
 • Goede integratie met andere Unifi producten
 • Dynamic DNS

Nadelen

 • Geen Unifi Controller geïntegreerd
Experiabox v12

Ubiquiti Cloud Gateway Ultra

Moeilijkheidsgraad

De Cloud Gateway Ultra is de nieuwe net uitgebrachte versie van de USG hierboven en is even wat moderner geworden met ingebouwde Unifi Controller en 2,5GbE WAN. De router kan daarmee dus niet daadwerkelijk 2,5Gbit/s-verbindingen doorlussen naar een enkel apparaat of switch.

Voordelen

 • 2,5GbE WAN
 • Goede integratie met andere Unifi producten
 • Unifi Controller geïntegreerd
 • Geen Unifi Cloud Key nodig
 • Dynamic DNS
 • Multi WAN

Nadelen

 • Maar 1GbE LAN
Experiabox v12

Mini PC met Pfsense / OPNsense

Moeilijkheidsgraad

De Mini PC N100 is de router die eigenlijk alles kan. OPNsense (Nederlandse ontwikkelaars) is een fork van PFsense.
Mooie van Sense is dat je ook je eigen DNS server (unbound) kunt draaien en blocklists kan instellen. Hierdoor heb je bijna geen advertenties meer op website’s of in apps op je telefoon. Ook tracking en phishing links worden geblokkeerd.

Voordelen

 • 2,5GbE
 • Multi WAN
 • Eigen DNS server draaien
 • DNS blocklists
 • Blokkeert inkomende riksy IP’s
 • Wireguard/OpenVPN
 • Dynamic DNS
 • Werkt goed met Unifi producten

Nadelen

 • Lastig te configureren
Experiabox v12
Chat openen
Hoi, welkom op mijn website. Kijk gerust even rond en als u vragen hebt dan hoor ik het graag.