Macbook Pro 2010 updates

Deze Macbook Pro uit 2010 wordt alleen nog gebruikt voor internetbankieren en email. Deze 14 jaar oude Macbook is niet van nieuw te onderscheiden, maar krijgt geen updates meer.

Chrome vraagt om OS X Yosemite 10.11 of later

Bij het starten van Chrome staat er een banner dat Chrome stopt met werken als de computer niet geüpdate wordt naar OS X 10.11 of later. Websites laden niet meer in HTTPS (U weet wel dat slotje). Websites laden nu alleen een onbeveiligde versie van de site, omdat de certificaten niet meer geldig zijn. Het is niet aan te raden de computer dan nog te gebruiken voor internetbankieren, emailen of überhaupt mee te webbrowsen.

Macbook Pro 2010
Screenshot Yosemite
Klik op de plaatjes om deze te vergroten
Yosemite 10.10.5

De Macbook Pro 2010 van updates voorzien?

Dat is uiteraard niet meer mogelijk op deze 14 jaar oude Macbook. In ieder geval niet met OS X/Mac OS. Wat ik heb gedaan is er Debian op installeren.

Allereerst heb ik een backup gemaakt van alle bestanden en foto’s. Evenals de lokale mappen in de mail overgezet naar een online map.

Harde schijf vervangen voor een SSD

Om de originele schijf en OS X te behouden voor het archief van de klant heb ik besloten deze te behouden en een kleine (120GB) SSD in te bouwen. Hierdoor heeft de computer wat meer snelheid, want dat heeft deze oude Macbook zeker nodig. Alle beetjes helpen.

Macbook Harde schijf
Originele harde schijf
Macbook SSD
SSD ingebouwd

Debian op Macbook Pro

Het mooie van Linux is dat het heel veel verschillende computers ondersteund. Ook is het geen probleem dat de laptop al 14 jaar oud is. Alle hardware werkt out of the box. Zoals de mediatoetsen, touchpad en magic mouse!

Mijn keuze voor Debian is voornamelijk de stabiele basis, met niet veel updates. Waardoor deze oude Mac geen complicaties gaat krijgen als deze teveel geüpdate wordt met de nieuwste pakketten.

Inlogscherm Debian

Fijne van Linux is dat je vrij bent zelf een desktopomgeving te kiezen. Voor een Mac gebruiker kies ik dan ook vaak GNOME. Deze lijkt vrij veel op Mac OS en hierdoor verandert er niets voor voor de Mac gebruiker.

De bestanden en foto’s overgezet en mail overgezet in Thunderbird. Voor het gebruik van wat internetbankieren en email nog een prima laptop die nu niet vervangen hoeft te worden voor een nieuw exemplaar van meer dan €1000,-.

De snelheid is nog aanzienlijk snel. Programma’s reageren snel, webpagina’s ook vlot zat. Echt verwonderlijk voor dit oude beestje!

Inlogscherm Debian
Firefox op Debian en Macbook Pro

Macbook Pro 2010 updates

In principe zou deze Macbook met Debian nog jaren mee kunnen. Tot ie echt te langzaam wordt voor hedendaags gebruik. Toch mooi om deze, in prachtige staat, verkerende laptop nog een tweede leven in te blazen.

Chat openen
Hoi, welkom op mijn website. Kijk gerust even rond en als u vragen hebt dan hoor ik het graag.