Computer traag na nieuwe Windows 11 installatie

Deze klant had zelf Windows 11 opnieuw geïnstalleerd, maar de computer was zeer traag na de nieuwe Windows 11 installatie. Doordat de computer twee schijven heeft; een 2TB harde schijf voor opslag en een 2TB NVME SSD is de Windows installatie per ongeluk op de harde schijf terecht gekomen.

Waarom is de computer traag?

“Vroeger hadden toch alle computers harde schijven? Waarom is dat nu een probleem?”
Dat klopt, jaren geleden installeerde je inderdaad Windows op een harde schijf. Tegenwoordig gebruiken we een harde schijf alleen nog om data op op te slaan, bijvoorbeeld documenten, foto’s of video’s. Het besturingssysteem installeren we nu op een SSD of NVMe SSD. Besturingssystemen zoals Windows zijn zwaarder geworden, daarom is tegenwoordig de snelheid van de opslag nu belangrijker dan de snelheid van de processor.

Een SSD heeft ook geen draaiende delen zoals een harde schijf die heeft. Daardoor kan een SSD ook stoot/val bestendiger. SSD’s worden ook minder warm.

Hoe ziet een SSD er uit?

Harde schijf
Harde schijf
SSD
SSD
NVM SSDe
NVMe SSD

Verschil in snelheid

Harde schijf100 MB per seconde
SSD450 MB per seconde
NVMe SSD3500MBps en hoger
Schrijf snelheden

Hoe los je het op?

Nu je wat meer weet over SSD’s gaan we door met het oplossen van het probleem van de klant. Windows staat nu op de harde schijf en dat willen we graag op de SSD hebben. Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen. Eén van de oplossing is Windows opnieuw installeren, maar het is veel werk om alle programma´s opnieuw te installeren van de klant.

Klonen

Wat ook tot de mogelijkheid behoord is Klonen. Hiermee maken we een kopie van de harde schijf met Windows en kopiëren we die naar de SSD. Een vereiste hierbij is dat de schijf waar je het naartoe wilt kopiëren groter of gelijk aan grootte is dan de bron schijf.
In onderstaande geval zijn de harde schijf en SSD beide 2TB. Klonen doe ik met het programma Clonezilla.

Klonen formatteert de bestemmings schijf compleet.

Let er op dat je de juiste schijf als bron en bestemming selecteert. De bestemmings schijf wordt compleet gewist. Clonezilla zal nadrukkelijk een aantal keer om toestemming vragen voordat het de schijf wist.

Clonezilla
Je ziet hier de status van het klonen met Clonezilla

Keet Support

Ook z’n soort probleem? Neem contact met mij op.

Chat openen
Hoi, welkom op mijn website. Kijk gerust even rond en als u vragen hebt dan hoor ik het graag.